top of page
Manolya BERK

MA




“Ma” kavramı; nesneler arasındaki boşluğu, eylemler arasındaki zaman aralıklarını, sessizliği ve mesafeyi ifade eder.


Japon estetiğinde; boşluk, aralık ve sessizliğin, denge ve uyum sağladığı kabul edilir. Bu sebeple boşluk, nesnelerin kendisi kadar önemli görülür.


Ma kavramının izini; geleneksel müzikte sessizliğin kullanımı, Japon bahçe tasarımı, kaligrafi ve mimarideki boşluklar gibi örneklerde bulmak mümkündür. Gündelik yaşamda, Japonca konuşurken duraksamanın da, bu kavramla ilişkili olduğu düşünülebilir. Çay törenlerinde ya da ‘Noh’ ve ‘Kyogen’ gibi geleneksel tiyatrolarda, anın kıymetini takdir etmek için duraksamak da, ma kavramına işaret eder.


Ma kanjisi (閒 veya 間) esas olarak, kapı (門) ve ay (月) kanjilerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Bu kavramı, kapı aralığından süzülen ay ışığı ile anlatmak, ifadenin büyüleyici bir yolu olmalıdır 😊


Yeri gelmişken, kanji kavramına da değinelim. Kanji (漢字, かんじ, Çin Harfi anlamında), Çince yazı karakterlerine Japonca’da verilen isimdir. Bu yazı Japonya'ya, Budizm ve Konfüçyüs dinine ait metinler yoluyla gelmiştir.


İlk olarak Wu Hanedanı zamanında (4-6 yüzyıl), daha sonra Han Hanedanı zamanında (7-9 yüzyıl) ve son olarak da 1185–1573 yılları arasında, Çin'den Japonya'ya geniş çaplı yazı geçişleri olmuştur.


Çince karakterler Japon diline girdiğinde, Çincedeki okunuşu (On 音, おん) ve karakterlerin kelime anlamlarının Japonca’da önceden beri kullanılan söylenişi (Kun 訓, くん) olarak, genellikle ikili bir telaffuza sahiptir. Bir karakterin birden fazla on-okuması ve kun-okuması olabilir. Karakterin kullanıldığı yere göre, ses değişir.


Tek heceli Çin dilinden gelen kanjinin, çok heceli Japon dili için kullanımında sorunlar doğmuştur. Bu sorunları çözmek için, iki özgün Japonca harf dizisi olan Hiragana (平仮名, ひらがな) ve Katakana (片仮名, カタカナ) alfabeleri, kanjiden türetilerek oluşturulmuştur.


Yakın dönemde, Japonya'daki dil reformları ile kanji kullanımı; isimler, sıfat ve fiil kökleri ile sınırlanarak sadeleştirildi. Sayısı 10.000leri bulan karakterlerin, en çok kullanılan 1945 adedinin oluşturduğu Günlük Kullanım Kanjileri (常用漢字, じょうようかんじ, Jooyoo Kanji) ve bu listeye ek olarak kişi isimlerinde kullanılmak üzere 984 karakterlik bir Kişi Adı Kanjileri (人名用漢字, じんめいようかんじ, Jinmeiyoo Kanji-i) listesi resmî olarak kabul edildi.


Kaynaklar: #japonyabüyükelçiliği ,Vikipedi


60 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page