Frithia pulchra - çiçekli bir ev bitkisi
Aizoaceae, iki çenekli çiçekli bitkilere bağlı 126 cins ve 1100-2000 arası tür içeren bir bitki familyasıdır. Bu familyanın pek çok türü Güney Afrika'da, az bir kısmı ise Avustralya ve Pasifik'te yetişmektedir.
Cinsler
Acrodon
Acrosanthes
Aethephyllum
Aizoanthemum
Aizoön
Aloinopsis
Amphibolia
Antigibbaeum
Antimima
Apatesia
Aptenia
Arenifera
Argyroderma
Aspazoma
Astridia
Bergeranthus
Berrisfordia
Bijlia
Braunsia
Brianhuntleya
Brownanthus
Carpanthea
Carpobrotus
Carruanthus
Caryotophora
Cephalophyllum
Cerochlamys
Chasmatophyllum
Cheiridopsis
Circandra
Cleretum
Conicosia
Conophytum
Corpuscularia
Cylindrophyllum
Cypselea
Dactylopsis
Delosperma
Dicrocaulon
Didymaotus
Dinteranthus
Diplosoma
Disphyma
Dorotheanthus
Dracophilus
Drosanthemopsis
Drosanthemum
Eberlanzia
Ebracteola
Enarganthe
Erepsia
Esterhuysenia
Faucaria
Fenestraria
Frithia
Galenia
Gibbaeum
Glottiphyllum
Gunniopsis
Hallianthus
Hereroa
Herreanthus
Hymenogyne
Imitaria
Jacobsenia
Jensenobotrya
Jordaaniella
Juttadinteria
Khadia
Lampranthus
Lapidaria
Leipoldtia
Lithops
Machairophyllum
Malephora
Mesembryanthemum
Mestoklema
Meyerophytum
Mitrophyllum
Monilaria
Mossia
Muiria
Namaquanthus
Namibia
Nananthus
Nelia
Neohenricia
Octopoma
Odontophorus
Oophytum
Ophthalmophyllum
Orthopterum
Oscularia
Ottosonderia
Phyllobolus
Pleiospilos
Plinthus
Polymita
Psammophora
Pseudobrownanthus
Psilocaulon
Rabiea
Rhinephyllum
Rhombophyllum
Ruschia
Ruschianthemum
Ruschianthus
Saphesia
Schlechteranthus
Sceletium
Schwantesia
Scopelogena
Sesuvium
Skiatophytum
Smicrostigma
Stayneria
Stoeberia
Stomatium
Synaptophyllum
Tanquana
Titanopsis
Trianthema
Trichodiadema
Vanheerdea
Vanzijlia
Wooleya
Zaleya
Zeuktophyllum
Mesembryanthemum nodiflorum L. /Buzçiçeği
Güney Afrika'ya özgüdür, ancak Avustralya'nın çeşitli bölgelerinde batı Amerika Birleşik Devletleri Meksika ve bazı Atlantik adalarında görülür.
Buz çiçeklerine eski Yunanca adından dolayı (Mesembryathemum) kısaca ' mezem ' ya da öğlenleri kapandığı için 'öğle çiçeği' de denir. Büyük çoğunluğunun anavatanı Güney Afrika olan bu çiçeklerin çoğunun yaprakları güneşte üzerinde buz kristalleri varmış gibi parıldarlar. Bu nedenden 'buz çiçeği' denmiştir. Bu çiçekler soğuk iklimlerde yetişmezler, buzla bir ilgileri yoktur, tropikal ve ılıman iklimlerde yetişebilirler.
Buz çiçekleri kaktüsgiller familyasından olmamasına rağmen sukkulenttirler. İhtiyaçları olan suyu gövde ve yapraklarında depo ederek kullanırlar. Bu çiçeklerin ilginç bir özelliği de öğlenleri çiçeklerini kapamalarıdır. Yer örtücü olmalarına rağmen üzerine basılmaz, çoğu kırılgandır.
Sıcak ve ılıman iklimlerde yetişen buz çiçeği kuraklığa son derece dayanıklıdır, güneşli yerleri severler. Fazla suyu ve gölge yerleri sevmezler. Toprak bakımından seçici değildirler. Taşlı ve kumlu toprakları, deniz kıyılarını severler, dona karşı korunması gerekir. Çok hızlı büyürler ve yayılıcıdırlar. Buz çiçekleri fazla bakım istemez, çelikle ve tohumdan üretilir.
Etli yaprakları üzerlerinde buz kırıntıları varmış gibi parlar. Papatyaya benzeyen çiçekleri göz kamaştırıcı renklerdedir. Buz çiçeği en iyi gün boyu güneş alan toprağı kumlu yerlerde yetişir. Çiçekleri gölgede açamaz. Tohumları Mart ayında sıcak bir yerde çimlendirilir. Fideler Mayıs'ta bahçeye dikilir. Fazla su istemez. Hazır fide almak daha pratiktir. Tohum ekimi: Şubat – Nisan arasında yapılır. • Bol güneşli alanları tercih eder. • Yazın çiçek açar. • Yükseklik 10-15cm • Yıllık ve Çok Yıllık bitki • Kışı Dışarda geçirir. O kadar yoğun açan türleri vardır ki zemini görmenizi engeller. Toprak Örtücü olarak da kullanılır.
Bu maksimum uzunluğu yaklaşık 20 santimetre kadar olan genellikle yıllık bir bitkidir. Küçük kök dalları topuz gibi silindirik etli ve en fazla 2 cm’dir. Ot parlak kırmızı, yeşil ve parlak, kabarcık yüzeylidir. Çiçekler tek veya gevşek kümeler halindedir. İncecik beyaz veya soluk sarı çok dar olan yaprakları 0.5 cm genişliğindedir . Meyve tohumu serbest, ıslandığında açan bir kapsüldür.
Toprak örtücü olarak kullanılabilen bol çiçekli etli yapıya sahip bitkilerdir. Yapraklar etli dikenli görünümde ince yapılı yeşil renklidir.Etli yaprakları üzerlerinde buz kırıntıları varmış gibi parlar. Çiçekleri beyaz renklidir. Haziran-Ekim arasında çiçeklenirler Tohumları Mart ayında sıcak bir yerde çimlendirilir. Fideler Mayıs’ta bahçeye dikilir. Bol ışıkta çiçek verimi artar. Çiçekleri gölgede açamaz. Toprağı kumlu yerlerde yetişir. Çelik ve ayırma ile üretilirler ve tohumla üretilir.
Tohum ekim talimatları: Şubat’tan Nisan’a kadar ekilir. Kaliteli bir torfa ekim yapın. Yalnızca tohumu torf ile kapatın ve ıslak kalmayacak biçimde nemli tutun. Genellikle 14-30 gün arası bir süre alan çimlenme sonrasına kadar bir fidelikte veya üzerine polietilen torba geçirilmiş bir kap içerisinde tutun. Çimlenmeye yardımcı olduğundan ışığı kullanmaya çalışın.
Yetiştirme talimatları: Taşınacak kadar büyüdüklerinde, kaplara veya 7,5cm’lik saksılara yerleştirin. Donma riskini önlemek amacıyla açık havaya ekmeden önce 10-15 gün boyunca daha serin koşullarda büyütün, ardından birbirinden 30cm uzaklıkta olacak şekilde dikim yapın.
Yeşil alanlarda kullanımı: Ankara koşullarında kışa çok dayanıklı olmasa da yaz aylarında çiçek parterlerinde büyük gruplar halinde kaya bahçelerinde gösterişli çiçekleri ve ilginç yaprakları ile kullanılmaya uygun bitkilerdir.
Yaprakları yenilebilir. Tohumlar da yenebilir. Ezilmiş yaprakları sabun yerine kullanılabilir ve bazı tıbbi kullanım alanları vardır. Mesembryanthemum crystallinum bitki fizyolojik araştırmalarda bir model olarak kullanılabilir ve bir bahçe süs bitkisi olarak yetiştirilebilir.
YETİŞTİRİLMESİ
Aizoaceae ( eski adı; mesembryanthemum ) familyasından olan süs bitkilerine genel olarak buz çiçeği denir. Almancası Mittagsblumen (Öğle Çiçeği)dir. Buzçiçeğigiller en az 120 cins ve 1800 türün bulunduğu büyük bir ailedir. Bu çiçeklerden bazılarının cinsi farklı olduğu halde birbirlerine çok benzerler. Çoğu zaman yaprak ve gövde yapılarına bakılarak uzmanlarca birbirlerinden ayrılabilirler.
Buz çiçeği, yaz aylarında pembe, kırmızı, sarı ve morumsu renkte çiçek açan tropikal bir bitkidir. Bu çiçekler ilkbahar mevsiminin sonlarına doğru açmaya başlarlar ve yaz boyunca canlı kalırlar. Güney Afrika, bitkinin anavatanıdır. Yapraklarının parlak renkleri ve etli yapısı dolayısıyla çok şık görünür. Bahçelerde ve peyzaj düzenlemelerinde açık alanları kaplamak için tercih edilir. Taşlık ve kayalık bahçelerde sık kullanılır.
Bu çiçek, ılıman iklimi seven bir çiçektir. Güneşli havalarda yetişmesine rağmen, yarı gölgelik alanlarda da yetişmesi mümkündür. Buz çiçeği soğuğa dayanıklı bir bitki türü değildir. Bu yüzden eğer buz çiçeği bakmak istiyorsanız, soğuk bir ortamdansa onun sevdiği sıcak bir ortamı yaratabilmelisiniz.
Yetişeceği ortamın ısısı dışında yetişmesi için çok fazla şarta gerek yoktur. Kolay yetişen bir bitkidir.
Yetiştirilmesi gereken toprak kumlu olmalıdır. Toprak az miktarda killi ve nemli ya da kuru da olabilir. Bu bitki, özellikle deniz kenarlarında iyi yetişir.
Sulama konusunda ise, sık sık ve azar azar sulama yaparsanız iyi sonuç verir. Sulamanızın sıklığı, bitkinin yetiştiği ortamın ısısına göre değişecektir. Özellikle yazın, sulama sıklığına dikkat etmek gerekir. Yapraklarının daha çabuk büyümesi için, sulama sıklığını iyi ayarlamalısınız. Sulamayı yaparken arada sırada yaprakları da ıslattığınızdan emin olun.
Yazın çiçek açan bu bitkinin çiçek açmasını kolaylaştırmak için kurumuş ve solmuş olan çiçekler koparılmalıdır. Kışın da bu işlem yapılmalıdır.
Ömür: Tek yıllık
Yapı: ot
Hayat Formu:
Çiçeklenme: 6-6
Habitat: tuzlu step ve deniz kenarı
Yükseklik: 1200-1200
Endemik: Endemik değil
Element: Bilinmiyor
Türkiye dağılımı: O. Anadolu
Genel Dağılımı: Akdeniz Sahaları, Suriye Çölü, Arabistan, Sina
NİĞDE
C5
Comments