top of page
Yazarın fotoğrafıözdenbekir karakaş

Akvavit /aquavit ...HAYAT SUYU



Akvavit veya aquavit ( / ɑː k ağırlık ə hac Ben bir t , - v ə - / , aynı zamanda akevitt olarak Norveç ) damıtılmış alkol özütü olarak özellikle İskandinavlarda, 15. yüzyıldan beri üretilmektedir. Akvavit, tahıllardan ve patateslerden damıtılır ve çeşitli bitkilerle tatlandırılır. Akvavit Almanya'da da popüler.

Akvavit kendine özgü lezzetini baharatlardan ve bitkilerden alır ve baskın lezzet ( Avrupa Birliği'ne göre ) kimyon ve / veya dereotu tohumunun bir damıtılmasından gelmelidir. Tipik olarak% 40 alkol ve % 80 kanıt içerir (ABD) AB, akvavit'in bu şekilde adlandırılması için minimum% 37,5 ABV oranı koyulmuştur.


Kelime aquavit türetilmiştir Latince aqua vitae , "hayat suyu" ve aynı anlamdadır.


Aquavit, Noel yemekleri ve düğünler gibi festival toplantılarında sık sık içildiği ve aperatif olarak alındığı İskandinavya içme kültürünün önemli bir parçasıdır. İsveç'te, Danimarka ve Almanya'da aquavit soğutulur ve genellikle küçük bir bardaktan yavaşça yutulur. Bu genellikle geleneğe atfedilir. İsveç’te genellikle su ile ve snapsvisa denilen bir şarkının ardından tüketilir. En bilinen şarkı Helan Går . Finlandiya ve İsveç'te, bir bardaktan tüketilen aquavit, genellikle kerevit partileri ile ilişkilendirilir. Ağustos ayının sonunda geleneksel olarak düzenlenmektedir. Danimarka'da aquavit, çıtçıt veya akvavit olarak adlandırılır ve esas olarak Aralık ayında Noel öğle yemeği sırasında tüketilir. Yine de yıl boyunca tüketilmekte olup, temel olarak biranın her zaman masada olduğu geleneksel Danimarka yemeklerinin öğle yemekleri için kullanılmaktadır. Yiyeceksiz veya bir barda içilmesi biraz garip kabul edilir. Norveç'te, çoğu aquavit'in meşe fıçılarda olgunlaştırıldığı yerlerde, oda sıcaklığında lale şeklindeki bardaklarda veya atış bardaklarında servis edilir. Aquavit tartışmasız koyu birayı iyi bir şekilde tamamlar ve tüketimine sıklıkla bir bira bardağı ile gelir.


Akvavit, tahıl veya patatesten damıtılır. Damıtma işleminden sonra, otlar, baharatlar veya meyve yağı ile tatlandırılır. Sık görülen tatlar; kimyon, kakule, kimyon, anason, rezene ve limon veya portakal kabuğudur. Dereotu ve cennet taneleri de kullanılır. Danimarka damıtım şirketi Aalborg, amber ile damıtılmış bir akvavit yapar.


Tarifler ve aromalar markalar arasında farklılık gösterir, ancak kimyon tipik olarak baskın aromadır. Akvavit genellikle sarımsı bir renk tonuna sahiptir, ancak bu meşe fıçılarında (Norveç) ne kadar süre kullanıldığına veya kullanılan renklendirici miktarına bağlı olarak açık ila açık kahverengi arasında değişebilir. Normal olarak, daha koyu bir renk daha yüksek yaşta ya da genç fıçıların kullanılmasını önerir, yapay karamel renklendirmeye izin verilir. Clear akvavit taffel olarak adlandırılır; tipik olarak bitmiş ruhu renklendirmeyen veya hiç yaşlanmayan eski fıçılarda yaşlanır.

120 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page