top of page
Yazarın fotoğrafıözdenbekir karakaş

ANADOLU DA EKİLEN TOHUMLAR TOMURCUKLANIYOR



Köy enstitüleri Cumhuriyet tarihinin dünyaya eğitim devriminin nasıl olması gerektiğini, eğitimin bir toplumun kaderini nasıl değiştireceğini gösteren en önemli örnek.



Bu ülke insanın üstündeki ataleti, kul olma alışkanlığı atabilmesindeki en önemli fırsat. Yine bu ülke insanının elinin tersiyle ittiği bir elmas.


Linkedin vasıtasıyla Mustafa Kemal Gültekin’le tanıştım. Daha doğrusu bir Köy Enstitüsü mücevherinin oğlu olan Cumhuriyet ve Devrim çocuğu bir değerle tanışma onurunu elde ettim.


Tanıştıktan bir süre sonra kendi paylaşımları arasında Anadolu'daki bir eğitim merkezi için yardım çağrısını gördüm. Kendisi ile temas kurup tanışma fırsatı buldum. O günkü sohbetin tadı ve keyfi hâlâ hafızamda tazeliğini koruyor. Devamını yapacağız, orayı da mutlaka beraberce ziyaret edip o çocuklarla beraber olacağız.



11 Mayıs 2022 de açılışı yapılan (çok katılmak istememe rağmen mümkün olmayan) “Öğretmen Haydar Gültekin Bilim Sanat Kültü Akademisi” Anadolu da yeni Köy Enstitülerinin başlangıcının ekilen tohumlardan biri, öyle hızlı tomurcuklanıyor ki bu tohumlar.


Sayın Gültekin açılışa davet mesajında öyle güzel şeyler yazmış ki, onun ve yöre insanlarının gayretiyle oluşmuş bu bilim ve eğitim yuvasını o cümlelerle okumak yerinde olacaktır;


Değerli Dostlar,

Dünyanın en güzel çiçekleri çocuklara aydınlık bir gelecek bırakmak için Öğretmen Haydar Gültekin Bilim Sanat ve Kültür Akademisi’nin açılışına ve tanıtımına davet ediyoruz.

Öğretmen Haydar Gültekin yüzlerce arkadaşıyla birlikte daha 18 yaşında iken kulaklarında Mustafa Kemal Atatürk’ün “Öğretmenler, Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister” öğüdüyle ellerinde aydınlanma meşaleleri İvriz Köy Enstitüsünden Anadolu'nun dört bir yanına dağıldılar. Otuz yıllık öğretmenlik hayatında onun öğrencisi olanların yüreğinde Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet ateşin, hiç söndürmedi.

22 Şubat 2021’de onu sonsuzluğa uğurlarken aydınlanmanın Bilim Sanat ve Kültür meşalesini bize emanet etti.

Şimdi öğretmenlik yaptığı Karaman İli Sarıveliler İlçesi Göktepe Beldesi Esentepe köyünde eğitimde kullanılmayan İlkokulu restore ederek tüm Cumhuriyet Öğretmenleri anısına kurduğumuz Haydar Gültekin Bilim Sanat Kültür Akademisi’ni açıyoruz.

Burada çocuklar için bilgisayar ve robotik kodlama, dijital kütüphane, astronomi, gökyüzü gözlem evi, endemik bitki tarama laboratuvarı ile Müzik, Resim, Fotoğraf, Tiyatro, Hikaye ve Roman yazma atölyeleri olacak.

Haydar Gültekin’in öğrencileri ve aydınlanmacı Cumhuriyet sevdalılarının katkıları ve desteğiyle projemizin ilk basamağı tamamlandı Öğretmen Haydar Gültekin Bilim Sanat Kültür Akademisi faaliyete hazır.

11 Mayıs’ta Akademinin açılışını gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda 11 Mayıs’ta değerli şairimiz Ahmet Tufan Şentürk’ü ölüm yıldönümünde anacağız.

12-13 Mayıs’ta söz bayrağımız Türkçenin Dil Bayramını Ermenek ve Balgusan’da kutlayacağız. Bu önemli günler için bir araya gelen misafirlerimize Haydar Gültekin Bilim Sanat Kültür Akademisi’nin açılışını ve tanıtımını yapacağız.

Akademinin 2022 çalışmalarını okulların kapanmasıyla birlikte 18 Haziran’da başlatıyoruz.

İlk atölyelerimiz Halk müziği ve Öykü ve Roman yazma teknikleri olacak. Bu atölyeleri resim, fotoğraf, tiyatro, edebiyat, matematik, astronomi, endemik bitki tarama atölye çalışmaları ile sürdüreceğiz. 21 Haziran’da gökyüzü izleme şenliği yapacağız. Bu konularda veya başka alanlarda atölye çalışması yapmak eğitmenlerimizin program öneriyle geliştireceğiz.

Tüm dostları, Karaman İlinin tek CHP’li Belediyesi Göktepe Belediyesi desteğiyle gerçekleşecek etkinliğime bekliyoruz.

Selam ve saygılarımla.

Mustafa Kemal Gültekin. “





Sevgili dostlar bu Aydınlanma yuvalarına destek verelim. Anadolu'nun her yerinde bu meşalenin ışık saçmasını destekleyelim. Işıklar içinde bir Anadolu yalnızca eğitimle mümkündür.



Sevgiyle kalın.

39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page