BETON TANIMI VE KARAKTERİ
Beton ekonomisi denilince bir de adını verdiğimiz betona bakmak lazım. İnşaat sektörüyle ilintisi sebebiyle verdiğimiz ismin göreceksiniz ki tanımdan başlayarak karakteristik özellikleriyle de mevcut ekonomisi topyekün kapsıyor.
Beton tanım olarak ; dayanımı sağlayan agrega, agregalar arasında bağlanma sağlayan su ve çimento ile gerektiği taktirde betondan istenilen niteliğe bağlı olarak kullanılan özel katkı mddelerinden oluşan farklı renk, yüzey ve biçimlerdeki taşıyıcı bir yapı malzemesidir.
Beton’un avantajları
1. Taze beton plastik özelliği nedeni ile istenilen şekil ve boyutta beton elemanlar kolaylıkla üretilebilir.
2. İstenirse bir fabrika da önceden üretilmekte ve yapıya sertleşmiş beton elemanları olarak getirilip kullanılabilmektedir.
3. Beton yerleştirme yöntemlerinde çeşitlilik kolaylık bulunmaktadır. Plastik kıvamındaki beton pompa yardımı ile erişilmesi güç yerlere yerleştirilir.
4. Sertleşmiş beton oldukça yüksek basınç dayanımına sahiptir.
5. Sertleşmiş betonun durabilitesinin (Betonun zaman içinde dış etkilere karşı gösterdiği dayanıklılık.) diğer yapı malzemelerine oranla daha yüksek olması ve buna bağlı olarak bakım işlemleri ve masrafı azaltır.
6. Beton çelik donatılarla çok iyi bir tolerans gösterir.
7. Diğer yapı malzemelerine göre daha ekonomiktir.
Betonun dezavantajları
1. Sertleşmiş beton, çekme dayanımı düşük bir malzemedir.
2. Sertleşmiş beton gevrek özelliğe sahiptir.
3. Beton çevreden maruz kalabileceği değişiklikler karşısında bir miktar hacim değişikliği gösterebilir.
4. Beton sabit yükler altında zamanla kalıcı deformasyonlar gösterebilir.
5. Beton mükemmel bir geçirimsizliğe sahip değildir.
6. Betondaki dayanım/ağırlık oranı metallerde olduğu kadar yüksek değildir.
İnşaat mühendisleri, Mimarlar ve Malzeme Mühendisleri ile diğer inşaatçı tarafların mesleki bilgilerini burada tekrar etmeden adı kullandığımız betonun teknik olarak ne olduğunu görmek istedik. Buradan yola çıkarak sonda söyleneceği başta söyleyerek devam edelim. Beton palyatif çözümlerin malzemesidir. Betonda geri dönüş yoktur. Betonun geri dönüşü, dönüşümünün adı enkazdır. Beton ekonomisinden sonra ekonomik ve sosyal hayatta bir enkaz temizleme enkazı kaldırma ve yeniden yapılandırma süreci vardır.
Beton en başta çabuk ve pratiktir. Hemen istenilen (!) sonucu verir. Sonrasında ekonomik ve toplumsal gerilmelerde ve dış baskılar sonucunda dayanıksız olduğu görülür. Riskli bir malzemedir ve kalıcılığı uzun sürelidir. Betonun etkisini ortadan kaldırmak için uzun vadeli çalışmalar yapmak gerekir fakat izleri çoğu zamanda kalıcıdır.
Esas itibariyle rijit bir malzemedir. Kırılgan, değişime uyum gösteremeyen karakterdedir. Geçirgenliğini yüksektir, o yüzden korunaklı değildir.
3. Dünya Neoliberallerinin ve sağ/muhafazakar kesimin kutsal kurtarıcısı beton, sonu maliyetli ve hüsranlı tercihtir.
Comments