top of page
Yazarın fotoğrafıözdenbekir karakaş

CAHİLLİĞİN EN BELİRGİN ÖZELLİKLERİ



Cahillik 21.Yüzyılın en büyük baş belasıdır. Pandemi günlerini yaşadığımız şu günlerde bile ortalıkta dolaşan virüs bu cehalet kulübü üyesi cahiller kadar insanlığın geleceği için tehlike arz etmemektedir. Yaşadığımız coğrafya da artık cahillik güç ve mevki demektir. Cahil bütün kibri ile yaşamı kendine göre şekillendirmektedir.


Çevremizde o kadar çok bilmedikleri konuda ahkâm kesen, bir anda her konunun uzmanı olan cahil şarlatan vardır ki onları sürekli bağırarak konuşan, mantıksız cümleler kuran, eleştiriye ve muhalefete tahammülü olmayan insan (!) lar olarak diğer insanlardan ayırabilirsiniz.



Cahilin ve cahilliğin belirgin özellikleri nelerdir?

1. Cahil akla gelebilecek her şeyi bilir… Nasıl her işi yaparım diyen hiçbir işi yapamazsa bu şarlatanlarda her şeyi bilirler. Yani cahillik o kadar iyi bir şeydir ki her şeyi bilirsiniz.



2. Bir yerde estetik değerler kaybolmaya başlamışsa ya da hiç oluşmamışsa orası cahil yuvasıdır. Cahilin olduğu yerde estetik olmaz.



3. Cahil akılsız değil ahlaksızdır. Cahilin hiçbir ahlaki değer yargısı yoktur.



4. Cahil çıkarları için yaşar. Kendi çıkarlarını her şeyin üstünde tutar. Kendi çıkarları için toplumsal ve bireysel her tür değeri hoyratça kullanmaktan kaçınmaz.



5. Bilmediği ve az bildiği her şeyi eğer kendi çıkar ve çıkar grubunun faydasına olduğunda çok fanatikçe savunur.

Ne kadar az bilirseniz, onu o kadar şiddetle savunursunuz.” Bertrand Russell


6. Kendilerini övmek, göklere çıkarmak en yetenekli olduğu konudur. Her konu, her olay dönüp dolaşır kendisini anlattığı bir durum olur.



7. Çok konuşurlar, beyinlerine işlem yapmaya fırsat kalmaz. Çene kasları diğer kaslarından daha gelişmiştir. Az ya da hiç düşünmeden belledikleri ezberleri sürekli tekrar ederler. Hiç susmayan papağan gibidirler.

Az bilen ve az düşünen çok konuşur.” Friedrich Nietzsche.


8. Sabit fikirlilik, cahilin belki de insanı en çileden çıkaran özelliğidir. Hiçbir kanıt onların kabulünü değiştiremez.

Doğruyu gördükleri halde düşüncelerini değiştirmeyenler cahillikleriyle mutluymuş gibi yaşarlar.” Albert Einstein


9. Cahil oldukları yüzlerine vurulduğunda çileden çıkarlar. Bir konu hakkında bilgi sahibi olmadığını söylediğinizde onu durdurabilmek imkânsızdır. Hadsizleşir, terbiyesizleşir.

Zeki insanların en belirgin özelliği, her şeyi bilmenin mümkün olmadığının farkında olmalarıdır.” Albert Einstein


10. Hele bir cahil olduğunu söyleyin, onca hakaretten ve aşağılamadan sonra sizin ne kadar cahil olduğunuzu söylemekten, sizi cahillikle suçlamaktan kaçınmaz.



11. Spor, siyaset, tarih, uzay, ekonomi aklınıza ne gelirse hepsinin uzmanı cahildir. Örnek Tarihçisiniz ve Selçuklu tarihinde uzmansınız, on dakika cahille konuşun Selçuklu konusunda ne kadar uzman olduğuna şaşarsınız. Sizin uzmanlık alanınız hakkında bile sizden daha iyi bilgi sahibidirler. “Ne zaman bir cahille tartışsam, hep kaybettim.” Cahil her konuda her şeyi en iyi bilen kişi olduğundan(!) tartışmayı her zaman kaybetmeye mahkûmsunuz.



12. Cahille sohbetin sonunda klasik duyacağınız cümle; “Çok düşünme bunları boş ver karıştırma, kafayı yersin”. Bu cümleyi duyduğunuzda bilin ki cahilin cephanesi bitmiş, köşeye sıkışmış, sohbetten sıvışmak istemektedir. En sevdirici cümlesi bu olmaktadır.

"Çok düşünme bunları boş ver karıştırma, kafayı yersin”

Kaynakça:

Anonim. Cahil İnsanların En Belirgin 10 Özelliği. Müthiş Psikolojisi 23 Ocak 2020. https://www.muthispsikoloji.com/cahil-insanlarin-en-belirgin-11-ozelligi/ Görüntüleme Tarihi: 9/02/2022

1.517 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page