Erguvan Rengi…..
Yunanca : Porphyra, Latince : Purpura
Erguvan rengi çok bilinen adıyla mor renk, asillerin, yüksek tabakanın ve saray erkanının rengi.
Erguvan ağacı’na Bizans Ağacı denmesinin bir sebebi de Erguvanın “Soylular Ağacı” olarak kabul edilmesi. Roma ve Bizans İmparatorluklarında sıradan halkın bu rengi kullanması yasaktı. Hem kimyasal olarak bu rengin üretilmesi o dönemlerde özellikle çok zor olması ve kendilerini insanüstü gören hükümdarların, elde edilmesi zor erguvan rengini sahiplenmeleri anlaşılabilir bir tutumdu. Zaten sıradan halk istese bile bu renk bir ürüne ulaşamazdı.
Divan Şairlerinde Baki erguvanı şiirinde şöyle kullanmış ;
Dürr ü yakut ile nahl-i murassa sandım
Erguvan üzre dökülmüş katarat-ı emtar
(Üzeri yakutlarla işlenmiş mücevher sandım.
Erguvan üzerine dökülmüş yağmur damlalarını…)
Sıradan halk ile imparatorun erişilemez sınıfsal farklılığı ve mutlak kudreti; ulaşılamaz bir renk olan erguvanla daha da etkin bir biçimde simgelenmekteydi.
MS 330 yılında İmparator I. Konstantin, Byzantium (İstanbul) şehrinin adını “Yeni Roma” olarak değiştirdiği sırada rivayete göre erguvan mevsimiymiş. Her yıl Nisan sonu- Mayıs ortaları gibi sanki İstanbul’un kuruluşuna dem vururcasına eflatun renkli çiçeklerini baharın ortasına salıverir. Eflatundan pembeye dönen çiçekler adeta bir renk cümbüşü yaratır.
Roma’da da erguvani renk imparatorluğa aittir. Bir Roma imparatorunun bebeği doğduğunda erguvani bir renkte beze sarılır ve bebeğe “porfirojenet” yani “erguvanlar içinde doğmuş” denilirdi.
Yine Romalı askerler Hz. İsa’nın ğöğsüne “Yahudilerin Kralı” yaftasını asmadan önce ironi maksadıyla erguvan renkli bir bez giydirmişlerdi.
Osmanlılarda Rodos fatihi genç Kanuni, şövalyelerin lideri L’Isle Adam’ı erguvan renkli bir çadır altında kabul etmiştir.
Kanuni’nin gözde eşi Hürrem Sultan’ın simge rengidir. Erguvan renkli keseler içinde gelen hediyeler, hediyenin nereden geldiğinin bir işaretiydi.
Günümüz Hıristiyan kardinallerinin giydiği cübbe de erguvan rengidir.
Antik mısır medeniyetinde de renk asalet sembolüdür, Lotus çiçeğinin ergüvani olan tonu Mısır asillerinin sembolüydü.
Çin medeniyetinde mor renkli ipek kumaşlar özellikle uluslararası hediyeleşmelerde kullanılmıştır.
Erguvan rengi batı toplumlarında güzellik, zalimlik, zeval, dikkat çekici, tevazu, gizem, nüfuz ve erdemi temsil eder. Doğu toplumlarında; Japon kültüründe kutlama, zeval, bilgiden gelen sezgi, gizem ve bilgeliktir. Hint kültüründe sezgi ve bilgelik anlamlarında kullanılır.
Erguvan rengi bilgeliği ve sezgiyi eş olarak çağrıştırır. Lüks ve ihtişamın rengidir. Nekrotik duyguları açığa çıkartır.
Mor rengi seven insanlar genellikle, ruhsal dünyası ön planda olan, ağır başlı ve asil ruhlu kişilerdir. Duyarlılıkları fazla olduğu için sanat dallarında başarılı olma ihtimalleri daha fazladır.
Mor renk, kullanıldığı tona göre farklı etkiler gösterebilir. Morun açık tonları olan lavanta, leylak gibi renkler ilham verici etkileri için çalışma odalarında tercih edilebilir. Beyinsel faaliyetleri ve sanatsal düşünceyi arttıran mor, özellikle sanatçıların çalışma ortamları için uygun olabilir.
Mor renk, açık tonlarda ilham ve güven verici etki gösterirken, özellikle koyu tonlarda, mor rengin insanda meydana getirdiği asalet duygusu, bazı insanlarda küstahlık, kabalık ve hatta kavgacı bir yapıya da neden olabilecek şekilde etki gösterebilir. Hüzün, üzüntü ve depresyonu çağrıştıran etkileri de vardır. Özellikle koyu tonlarda, bilinçaltını etkileyerek insanda korkuya ve hüzne neden olabilen mor renk, belki de bu yüzden, intihar edenlerin en çok sevdiği renklerden biridir. Bu nedenle, depresyona yatkın kişilerin, ruhsal sorunu olanların, alkoliklerin ve madde bağımlılarının olduğu ortamlarda kullanılmamalıdır.
Aura açısından da renklerin önemi vardır. Erguvan rengi, mistisizmde aura açısından derin bir ruhsal bilince işaret eder. Mistisizmde canlıların etrafında olduğu varsayılan ve onların sağlık, kişilik ve ruhsal özelliklerine göre renk ve şekil değiştiren, gözle görülemeyen enerji alanı vardır; bu aura olarak tanımlanır.
Her rengin aura açısından anlamı farklıdır. Mor aura tinselliği, sezgiselliği, öğretmeyi ve geleceği görmeyi temsil eder. Tinsel çağrılarını vurgulamak için erguvan rengi cübbe giyen Hıristiyan rahipler hiç şaşırtıcı değildir.
Erguvan rengi çakralarda taç ile de ifade edilir. Taç asalet, aydınlanmayı temsil eder.
Şairler için sevgilinin boyunu, endamını serviye anlatılırken, dudakları, yanakları erguvan rengiyle betimlenir. Hele şarap ve dudak ifadeleri bir erguvan yudumunun dudaklara değmesi gibidir.
Rüyada erguvan görmek zenginlik, bolluk, bereket anlamlarıyla yorumlanmaktadır.
Comments