top of page
Yazarın fotoğrafıevrenseldevinim

ERZİNCAN MUTFAĞI Etrafı Dağlık Ortası Bağlık 6



Doğu Anadolu Bölgesi illerinden biri olan Erzincan’da çeşitli kültürlerin etkisi görülür. Nitekim buna mutfağı da dahil olmaktadır.


Konumu itibariyle Tarihi İpek Yolunun üzerinde kalan Erzincan mutfağı; Acem ve Arpamutfaklarının da izlerini taşır. Kentin sahip olduğu özgün tarihi doku, mutfak kültürüne yansımıştır.


Yörede geleneksel beslenme düzeni etkinliğini devam ettirmektedir. Beslenmenin temelini ise; buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturmaktadır.



Kışlık besin maddeleri hazırlama noktasında halk yaşamının da etkisi vardır. Halkın kış mevsimi için hazırladığı besinler arasında; bulgur, gendime (aşurelik buğday), tarhana, yarma ve erişte vardır.


Bu yiyecekler, Erzincan mutfağının en çok tüketilen lezzetlerindendir. Aynı zamanda çeşitli sebze ve meyveler de kurutulur ve reçel yapılarak değerlendirilir.



Bulgur; Erzincan mutfağında en çok karşılaşılan lezzetlerdendir. Öyle ki bulgur yemeklerinde sizi daima zengin bir menü bekler.Yörede geleneksel beslenme düzeni etkinliğini sürdürmektedir. Beslenmenin temelini buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturur. Bulgur, yarma, tarhana, erişte, dövme en çok tüketilenlerdir. Özellikle bulgur, çok sayıda yemek türünde kullanılır.


Kışlık, besin maddeleri hazırlanmasının yöre halkının yaşamında önemli bir yeri vardır. Bulgur, gendime (aşurelik buğday), tarhana, yarma, erişte kış için hazırlanan ürünlerin başlıcalarıdır. Ayrıca çeşitli sebzeler ve meyveler kurutularak, reçel yapılarak değerlendirilmektedir. Yöre mutfağı yemek türleri bakımından zengindir. Bunların çoğunluğunu hamur yemekleri oluşturur. Eşgili, kesme çorba (un çorbası), yaprak sarma başlıca yemek türleridir. Ayrıca su böreği ve özellikle kete ve tatlılar çokça tüketilen hamur işlerindendir.


Hayvancılık ve tarım ekonomik anlamda yaygınlık göstermektedir. Bu yaygınlık da; hem et yemekleri hem de sebze yemekleri adına farklı çeşitlemelerinin oluşmasını sağlamaktadır.



Erzincan yöresi tüm bunların yanında hamur işi yemekleriyle de öne çıkan bir mutfaktır: Eşgili, kesme çorba (un çorbası), yaprak sarma başlıca örneklerindendir. Yine; su böreği, kete ve tatlılar da çokça tüketilen hamur işleri lezzetlerindendir.

6 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page