“Google Earth of Biology” – Bilinen Tüm Yaşamın Görsel Olarak Çarpıcı Ağacı Çevrimiçi Olarak Açıklan
- özdenbekir karakaş
- 16 Tem 2022
- 2 dakikada okunur

OneZoom Hayat Ağacı Kaşifi Amniyotlar
Yaprakları yok olma riskine göre renklendirilmiş ve ağacın 'sarmal' görünümünü gösteren OneZoom hayat ağacı gezgininden ekran görüntüsü.
onezoom.org dünyadaki tüm yaşamı , evrimsel tarihini ve ne kadarının yok olma tehdidi altında olduğunu keşfetmek için tek adresli bir sitedir.
OneZoom, Imperial College London biyoçeşitlilik araştırmacısı Dr. James Rosindell ve Oxford Üniversitesi evrim biyoloğu Dr. Yan Wong tarafından geliştirildi. Methods in Ecology and Evolution'da bugün yayınlanan bir makalede , Drs Wong ve Rosindell, on yılı aşkın bir çalışmanın sonucunu sunuyorlar ve yavaş yavaş "biyolojinin Google Earth'ü" olarak gördükleri şeyi yaratıyorlar.
OneZoom gezgini – onezoom.org adresinde mevcuttur – 2,2 milyon canlı türü arasındaki bağlantıları haritalandırır; bu, bilim tarafından bilinen tüm türlerin tek bir görüşüne henüz en yakın şey. Etkileşimli yaşam ağacı, kullanıcıların tek bir web sayfasında kusursuz bir görselleştirmeyle herhangi bir türü yakınlaştırmasına ve diğerleriyle olan ilişkilerini keşfetmesine olanak tanır. Gezgin ayrıca 85.000'den fazla türün görüntülerini ve ayrıca bilindiği durumlarda neslinin tükenmeye karşı savunmasızlığını da içerir.
Oxford Üniversitesi Büyük Veri Enstitüsü'nden Dr. Wong şunları söyledi: “Görselleştirme ve veri işleme için yeni algoritmalar geliştirerek ve bunları birden fazla kaynaktan toplanan 'büyük verilerle' birleştirerek güzel bir şey yarattık. İnsanların, ister altın benler ister dev sekoyalar olsun, en sevdikleri canlıları bulmalarına ve evrimsel tarihin, Dünya'daki tüm yaşamı içeren dev bir ağaç yaratmak için onları nasıl birbirine bağladığını görmelerine olanak tanır."
Imperial'deki Yaşam Bilimleri Bölümü'nden Dr. Rosindell şunları söyledi: “Ağacı herkes için keşfetmeyi kolaylaştırmak için çok çalıştık ve ayrıca güçlü bir mesaj göndermeyi umuyoruz: biyolojik çeşitliliğimizin çoğu tehdit altında.”
Ağaçtaki her bir türü temsil eden 'yapraklar', yok olma risklerine bağlı olarak renk kodludur: yeşil, tehdit edilmeyen için, kırmızı için tehdit ve yakın zamanda nesli tükenen için siyah. Bununla birlikte, ağaçtaki yaprakların çoğu gri, yani değerlendirilmemişler veya bilim adamlarının yok olma riskini bilecek yeterli veriye sahip değiller. Bilimin tanımladığı türler arasında bile, yalnızca çok küçük bir kısmı incelenmiştir veya bilinen bir yok olma riski vardır.
Drs Rosindell ve Wong, hayat ağaçlarını "halkın evrim, biyolojik çeşitlilik ve Dünya'daki yaşam çeşitliliğinin korunması konularındaki eğitimini ilerletmek" için kullanmak amacıyla bir OneZoom yardım kuruluşu kurdular.
Kaynak:
“Dynamic visualisation of million-tip trees: The OneZoom project” by Yan Wong and James Rosindell, Methods in Ecology and Evolution. DOI: 10.1111/2041-210X.13766
Comments