top of page
Yazarın fotoğrafıevrenseldevinim

TAŞKÖPRÜ SOSU (SARIMSAKLI SOS- TOUM DİP) (LÜBNAN MUTFAĞINDAN)




Ben Türkiye de Sarımsağın Başkenti Taşköprü olmasından dolayı Taşköprü sosu koydum Ortadoğu sofralarının ve özellikle Güney Fransa mutfağının ziyafetler için sofralarında olmazsa olmaz sosu. İster dip sos olarak kraker ve cipslerle, ister ızgara tavuk, et yanında, mangal da yaptığınız etlerde, patates kızartması, deniz ürünleri ile hazırlanan yemeklerde çok keyifle kullanabileceğiniz bir sos. Yumurtalı ve yumurtasız olarak yapılabiliyor.

Fransızların Provence Otları dediği (lavanta , anason, kekik, fesleğen, mercanköşk, kuru maydanoz, dağ kekiği, tarhun, defne tozu, biberiye, zahter) karışımı veya kendi damak zevkinize uygun baharlı ve baharatlı karışımlarla yapabilirsiniz.



Malzemeler :

6 baş sarmısak tuz 1 çorba kaşığı sirke 1 çorba kaşığı limon 1 tatlı kaşığı çok ince limon rendesi 1/2 kahve fincanı kanola veya ayçiçek yağı 1,5 tatlı kaşığı Provence otları

Yapılışı :

  • Yukarıda ismi geçen otlardan birer çorba kaşığı alınarak Provence Otları (Herbs de Provence) hazırlanır.

  • Bu karışımdan 1 çorba kaşığını sos için kullanacağız. Sarmısakların baş ve diplerinden birer kapak kesilir.

  • Tencereye su konur, üzerine süzgeç yerleştirilir ve sarmısaklar ben-mari usulü pişirilir.

  • Yumuşayan sarmısak başları tahta üzerine alınarak bıçak yardımı ile kolayca kabuğundan sıyırılır. Oda sıcaklığında tutulan tüm malzeme sırayla sarmısaklara eklenir. Bu sıralama şu şekilde yapılır.

  • Önce tuz sarmısaklara ilave edilir. Provence otları dışındaki diğer malzemeler de eklenir ve çatalla yavaş yavaş çırparakmalzemeler sarmısaklara yedirilir.

  • Mayonez gibi bir sos elde edilir. Kullanılıncaya kadar buzdolabında kapaklı olarak saklanır.


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page