top of page
Yazarın fotoğrafıözdenbekir karakaş

YÜKSEK IQ’DAN EMİN OLMANIN EN KESİN İŞARETİ



Akademik başarı ile IQ arasındaki bağı ortaya koymak amacıyla Psikoloji Profesörü Wade C. Rowatt ile Dr. Benjamin R. Meagher tarafından 103 üniversite öğrencisi üzerinde yapmış oldukları araştırma çalışmasının sonucunda;

Entelektüel yeteneklerine güvenen insanların daha yüksek bir IQ’ya sahip olma eğiliminde olduğu gösterdiği” ortaya çıkmış.

Kendine özgüvenli ve kibir sınırında olanların akademik hayatta ve akademik sınavlarda daha başarılı olduğu araştırma sonunda ortaya konan sonuçlardan biri.

Araştırma sırasında yüksek IQ’ya sahip insanlar, “Kendi fikirlerim diğerlerinin fikirlerinden daha üstün, ben buna inanıyorum” ifadelerinin kendilerini en iyi ifade eden seçenek olduğunu ve bu görüşe katıldıklarını belirtmiştir.

Çalışma, entelektüel olarak kibirli insanların ilgi odağı olma eğiliminde oldukları ve başkaları tarafından gruba hâkim ve dışa dönük olarak görülme eğiliminde olduğunu da göstermiştir.

Çalışma akademik çalışma ve sınavlardan yüksek not alan yüksek IQ’ya sahip insanların daha mütevazı (kibirli yaklaşımdan uzak) olan akranları tarafından sevilmediğini ortaya koymaktadır.

Çalışmayı yapan uzmanlar, araştırmaya başlarken

entelektüel alçakgönüllülüğün akademik eğitim ve sınavlarda daha iyi sonuçlarla bağıntılı olacağı

öngörüsü ile araştırmaya başlamıştır. Ancak

en iyi puanların entelektüel olarak kibirli olanlarca (Yüsek IQ sahibi kişilerce) alındığını görmüştür.

Kaynak/Alıntı:

PSYBLOG “A Confident Sign Of High IQ” Jeremy Dean.

45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page